Tuesday, June 22, 2010

pakai baju uniform putih, ingat kan hati murni



cik ngeng ngeng memberi pesanan:

1. klu k0 jmpe ad s0runk nurse india ati2 ckit aw.. mulut die cam nk kne sel0tep jer ngn ak smlm.. huhuhu.. gudluck eh

2. klu k0 nmpk,, 0wg gler tuh pkai s0ngk0k,, pastuh ad kain pak arab petak2 kat leher dye.. k0 duk ja02 aw..

3. wat appmnt b4 pkul 4 stgh, klu ta nnt dye tama0 lyn..

translate

1. kalau kau jumap ada sorang nurse india, hati hati sikit tau.. mulut die macam nak kena selotep je dgn aku semalam.. huhuhu.. goodluck eh

2. kalau kau nampak, orang gila pakai songkok, lepas tu ada kain pak arab petak2 dekat leher dia.. kau duduk jauh jauh tau.

3. buat appointment before 4 setengah, kalau tak nanti die tak mau layan



saya datang pukul 2.45. saya datang nak buat appointment. bukan nak buat medical check up. dan saya rasa masa tu tak ramai orang pun. saya ikut prosedur. ambil nombor giliran dan tunggu. saya tunggu, dan tunggu. dan tunggu.

nombor yg ada di screen, kekal. tidak naik naik.

saya tunggu lagi, bila giliran saya mahu sampai.

dan sabar yang menggunung tadi kian merudum. saya ketuk pintu bagi salam. tak ada orang menyahut. mereka tak dgr kott. x pe lah, tunggu kejap lagi, kejap lagi dia panggil kot. hrrmmph.

harapan meleset sama sekali. nombor yg tadi, masih kekal. nampk org keluar masuk bilik tu sesuka hati. tak guna nombor pon.

aiik, pelik jugak. saya pun pergi mencuba nasib. ketuk, bg salam. dan terus masuk.

ada seorang nurse dekat dalam bilik dgn seorang pelajar sedang buat meds check up jugak.


'assalamualaikum nurse, saya nak buat medical check up ni. nak buat appointment boleh?'

'appointment apa pulak, dah penuh xboleh buat dah. budak budak ni bukan nak dtg awal awal, dah suntuk baru nak datang, org sibuk ni. banyak lagi kerja nak buat' nada membebel, marah marah.

aiik, kite ni sikit punya baik kasi salam, tanya elok elok. boleh pulak cakap macam tu? tiba tiba nak marah marah. apehal weyh.

'awak nak masuk mana neyh?'

'UM'

dgn rasa tak best, rasa macm nak balik terus je. malas nak layan makcik tu.

*makcik tuh bebel lagi, ntah ape butir butir. tak pasti*

'nah awak amek borang ni, isi sampai sini. lepas tu pegi bayar, X-ray, urine test, dtg sini balik, pastu jumpa doktor'

aiik, aku pelik lagi. kata dah penuh. boleh pulak dapat buat terus hari ni. pelik pelik.

'awak buat cepat cepat, sebelum pukul 4 kene siapkan semua. kalau tak saya tak nak layan'

*bebel bebel lagi*

angguk je lah. dan senyum. sikit pun tak buat muka meluat dan menyampah. entah, tiba2 rasa hati ni masih banyak sabarnya. lagi pun, sebelum datang tadi mmg dah prepare fizikal dan mental. mak dah pesan, mak cik tuh songeh nye banyak. sabar je lah.

tgk jam. dah pukul 3.30pm. sempat ke? hati sendiri berdetik.

'aah, buat je lah mana yg sempat'

1. bayar RM 20

2. X-ray *uurghhhh, x suka!



'3.50pm dah ni, sempat ke eh?'

rasa2 macam tak sempat, saya terus menghubungi ayahanda tercinta. suruh datang ambil di hospital. saya sorang2 dekat hospital.

ingat mmg dah nak balik. esok dtg balik. pegi jumpa mak cik tadi. die suruh habis kan jugak, sementara sempat.

text dekat ayah
'tunggu kt bilik 8, die suruh habeskan'



3. urine test *tunggu result dlam 5 minit.

4. jumpa makcik tu balik. *haaaih

cek mata, ambil BP (blood pressure), timbang berat, tinggi
*die buat semua benda tu sambil membebel lagi =='

'dah tauu nak pegi apesal lambat buat appointment. tgk kan dah lambat. dah pukul 4 neyh, aku nak balik pun susah. korang ni x habis2 menyusahkan aku yada yada yada'

ambil no untuk jumpa doktor. tunggu lagi. dekat 15 minit lagi.

jumpa doktor. doktor tgk borang. tgk X ray. cop dan sign. siap.


agak was was, saya tanya nurse India kat situ
'dah siap? boleh balik?'

'dah siaap, boleh balik x de masalah' dgn nada yg amat menyenangkan hati berbanding makcik tadi tuh.



legaa dah sikit. medical check up saya siap dalam sehari. w.pun terpaksa menadah telinga menerima bebelan.

kesian cik ngeng ngeng, beliau punya belom siap. w/pun dia buat awal dari saya.

lepas ni siapa nak buat medical check up dekat HOSPITAL KUALA KUBU BHARU sila siapkan diri dari segi mental dan fizikal. jgn cepat emosi. rilek sudaa.


saya cerita lah hal di hospital dgn emak.
ini point yg emak keluarkan

1. mak cik tu mmg macam tu. kita tak buat salah pun. tapi dekat mata dia, semuaaaaa pun salah.
2. kalau dah tak suka buat kerja tu, tok sah keja. berenti keja. senang. orang pun tak meluat.
3. tak ada orang komplen pasal dia ka?


buat pengetahuan semua. ini kali ke EMPAT medical check up saya. dan worst.
pertama, masa masuk SEMASHUR,
kedua PLKN,
ketiga PASUM
dan ini yg keempat.
sebelum ni okey je. ikut prosedur. x de la marah marah sangat.

agak nye die dah bosan kott.



lagi satu, kalau staff kerajaan, boleh balik pukul 4 ke? bukan kalau ikut pekeliling JPA kena punched card pukul 5 laaah. ikut suka hati je.


saya tgk doktor yg dekat Jabatan Pesakit Luar tuh, ramai lagi patient nak kena rawat tauu. masa tu dah 4.15pm. patient ada lagi 50 org. dierang x bising pon kalau kena balik lewat.



tak silap, tahun lepas pun makcik yg sama. dan masa ayah pegi Haji dulu pun kena dkat makcik tu jugak. dan ayah pun kena marah marah jugak.



2 comments:

nisahazirah said...

OMIGOSH aku sekali je buat med check up kat HOSPITAL KKB mase nak masok intec. tu pon aku x datang appoinment 2nd sebab saket ati. aku buat kat klinik kesihatan kat serendah tu. service jaoh lagi baek. taubat xnak gi hospital kkb lagi weyh! tension gile kotttt

nabilahidayah said...

tu laaaaa pasal nye. aku terpaksa laah bersabar weyh. sbbnya ini hosp paling dekat aku ade. haaaihhh.

malas nak pegi jauh jauhh owhh.

naseb baek kau ade serendahh weyhh