Monday, May 24, 2010

saya tak sakit mata




1. saya rasa saya tak mahu jadi cikgu.

tapi ayah saya kata pergi saja temuduga tu. sbb peluang datang sekali saja. takut2 nanti yang ni melepas, yang lain dah datang dah. dapat atau tidak, itu belakang cerita.

dan saya pergi juga temuduga di UPSI, jumaat lepas.

saya cuba buat penemuduga tersebut benci akan saya. HAR HAR HAR.
dan saya rasa saya hampir berjaya.
nak tahu macam mana saya buat? saya jawab "I'm sorry I don't know" utk hampir 2 atau 3 soalan. soalan di berikan ada dekat 10 kott.

masalahnya, soalan yang di soal mmg saya tidak tahu dan pernah ambil tahu. kan saya dah beritahu, saya kurang baca surat khabar.

antara soalan2 yang disoal. semua soalan dalam bahasa Inggeris ya. saya dah terjemahkan utk anda.
  • sila cerita tentang diri anda
  • kenapa awak pilih course ni?
  • apa yg special sangat pasal awak?
  • kenapa awak pilih nk belajar kt UM berbanding UPSI?
  • siapakah scientist yg terkenal pada zaman ini? *
  • siapa yg menang nobel prize dlm bidang sains? *
  • pada pendapat anda, macam mana kita boleh describe genius?
  • adakah pakcik yang jual goreng pisang dikira genius sbb dia pandai matematik, sbb anda katakan Adi Putera seorang genius? *
  • siapa kah ikon anda? kenapa awak pilih dia? bukti yg saya beri x cukup kukuh.
  • siapakah Perdana Menteri kita? adakah awak rasa dia genius?
soalan bertanda * merujuk kepada soalan yang saya mmg tak tahu jawapan nya. walaupun di beri clue =='

ini beberapa soalan yang di berikan. dan bayangkan, semua jawapan perlu dalam bahasa Inggeris. grrr.

masalahnyaaa, daripada 9 dari 10 org yang menunggu giliran dekat bilik yang sama menggunakan bahasa Melayu, dan hanya cerita mengenai diri dalam bahasa Inggeris.

macam mana saya tahu? saya menunggu giliran nombor 9 kott. semua org saya tanya. dan semua kata 'relaks laa jgn risau, cakap Melayu pun boleh'

kalau suruh saya tulis blog, saya memang pandai.
kalau ajak saya bersembang atau berjoyah, itu memang keistimewaan saya.
kalau suruh tulis esei atau bercakap waktu temuduga. huh. jgn harap. ayat semuaaa jadi tunggang langgang, tatabahasa entah kemana.

tapi saya ada buat sesuatu yang mengagumkan encik encik penemuduga tersebut.
utk soalan 'apa yg special sangat pasal awak?'

*ehem ehem* sesi menjual diri bermula.
saya pandai subjek sains. kawan kawan saya selalu tanya saya bila ada masalah dekat kelas. ini menunjukkan saya ada bakat utk mengajar.

jadi pendekatan apa yang awak gunakan? mesti lain dari apa yang cikgu awak buat bukan?
ya, *fikir lama sikit. apa yang aku pernah buat? tiba2 idea datang.*
saya buat cerita.

show us how you make stories.

dan saya pun mula berlakon. saya buat cerita tetang 'body defense system' dan buat kisah penjahat yang cuba masuk kawasan berpagar yang di jaga oleh pengawal keselamatan.

saya pun mula lah bercerita

dan maklum balas yang saya terima agak membanggakan. mereka kata.
'I can see that you are very good at this'

haha, cik Pahang kata 'biasalah tuu anak cikguuu'
hahaha.

bila dah habis temuduga, mereka cakap macam ni 'ok, thank you, see you. I mean see you, when I see you'

hrrmmmm.




2. saya juga tak mahu kerja di kedai roti

saya pergi bengkel buat pastry. seronok dapat belajar buat croissant, danish, doughnut dan roti sosej.

bengkel yg di sediakan pihak IKBN (Institut Kemahiran Belia Negara) ni percuma untuk para belia. ini merupakan program 4Y dan 2Y (scroll sampai bawah, baca point ke 2.7) pertama yang saya sertai.

tapi sbnrnya agak bosan sbb tiada member =='

bagus laa jugakk utk mengisi masa lapang.








sayanakambiloptometridekatuniversitikebangsaanmalaysia,bolehke?



10 comments:

Rabiatul Adawiah said...

dayah!!!
gle ah ko nye soalan temuduga..
byk gle??
mencabar plak 2..
bpe lame ko dlm 2??
huhu..

nabilahidayah said...

rabi! haha :))

banyakkk gilaaa kann? sabar je laah. hrmphh.

lame laa jugakkk dekat 30 minit.
kau pegi temuduga pendidikan gak ke?

jerin izren said...

hermm.memang agakgila gak soklan dy,especially kt soklan adi putra tuh.5 kali ulang pon ak xpaham2..wakakaka..xpe,experience ek dayah..:P

nabilahidayah said...

tahuuuu tidak mengapaaaa! HAHAHAHA.
aku x suka interview! grr

nikaqilah said...

dayah, soklan byk tandanya diorg suke kecek dengan mu! hehe
maskudnye..mission nk buat diorg banci ko GAGAL. sume org sukeeee dayah! ^^

nabilahidayah said...

hahhaa, banyakkk laaa kauuuu. dgn semua org kott lamaaa gila die punye interview.

Rabiatul Adawiah said...

yup..aku g gak..
tp rse2 dlm 10-15min je kot..
soalan die ade 3 je..
1.cite pasal diri
2.npe jd ckg
3.ape hobby kamu(dlm bi)

pas2 suh ngaja sket2..
sbb 2 aku terkejut npe ko kne byk soalan..rse2nye sume yg kne dekat c2 lebih kurg je soalan die..huhu

nabilahidayah said...

huuuu :((
kejap gila kau kenaaaaa.

Rabiatul Adawiah said...

haha..
bukan aku je tp spe yg kne kat bilik aku kot..
kat INTEC..
syukur die xtnye plek2..

Rabiatul Adawiah said...

tp tol gak kate kwn ko 2...
kalo diorg lme2 mknenye ade peluang 2..
haha