Puding Triffle (!)
Before ni pernah buat sekali masa bulan puasa hari tu. Ayah suka, dia suruh buat lagi. Tapi lepas tu dah tak buat buat dah. Sbb tak menyempat nak buat pun. Huuu~
So hari tu masa balik SP aku cakap nak buat, semua bahan bahan memang nak kena beli lahh kan.
Tak susah sangat pun nak buat dia, tapi agak ber kos jugak lahh.
Puding ni consist of a layer of swiss roll cake (any flavour), custard, fruit cocktail (but I replace with Peach) and a layer of Jelly (!) Dengar pun terliur kann.
Aku guna resepi yang aku jumpa dari blog AzuraRahman. Best wooo dia masak. Macam macaaam dia invent benda baru. Pegi lahh usya.
Tapi dia pun dah lama tak blogging, aku just baca semua previous post dia yang lama lama.
Ini resepi Puding Triffle dari blog beliau. Sangat menjadi. Alhamdulillah ;)
PUDING TRIFFLE
Sekotak Serbuk Jeli segera (aku pakai brand NONA) - perisa ikut suka
1 tin Susu Cair
1 tin Air
1 tin Buah Koktail - asingkan buah dan airnya
7 sudu besar Gula - kalu nk kurangkan pon x kisah
4 sudu besar Tepung Kastad
1 sudu teh Esen Vanilla
Potong kek swiss roll dan susun dlm loyang atau bekas yg sesuai. Curahkan air buah koktail ke atas lapisan swiss roll tadi. Biarkan..
Masukkan susu cair+air dan gula dlm periuk dan masak hingga gula hancur. Masukkan esen vanilla. Bancuh tepung kastad bersama sedikit air. Then, perlahankan api periuk dan masukkan cepat2 bancuhan tepung kastad tadi. Perlu sentiasa di kacau supaya adunan kastad tak berketul. Kacau lebih kurang 15-20 minit.
Tutup api dan terus curahkan atas adunan swiss roll tadi. Taburkan buah koktail. Sejukkan sekejap. Sementara tu bancuh Serbuk Jeli Segera dgn air yg betol2 panas. (sukatan ikut sama mcm pd kotak-kalu x silap 400ml air). Kacau hingga serbuk jeli hancur dan terus curahkan atas lapisan kastad perlahan-lahan.
Sejukkan.
SELAMAT MENCUBA!
No comments:
Post a Comment